úterý 8. dubna 2008

Šestka – šest bodů přežití

Rok se s rokem sešel a Modrý Svině opět vstupují na neznámou půdu. Sedmá liga je pro jarní sezónu, a doufejme, že nejen pro ni, minulostí. Šestka přináší nové zápasy, nové soupeře a nové zkušenosti.

Za posledních dvanáct měsíců jsme ušli pořádný kus cesty, přesto se hodí připomenout si hlavní atributy, které ovlivní to, zda bude zbytek sezóny úspěšnější než úvodní zápas.


Existuje samozřejmě celá řada zásadních okolností, které ovlivnit nejdou, pomineme-li abstraktní faktor štěstí. Počasí, rozhodčí, los, nic z toho změnit nemůžeme, proto se zaměřme hlavně na to, co ovlivnit dokážeme.

Domácí hřiště: V utkání s Realem jsme tuto výhodu nedokázali podpořit odpovídajícím výkonem, přesto zůstává kbelský písek jednou z našich největších devíz, a to hned z několika důvodů. Předně jsme na tento povrch zvyklí, což se o soupeřích, z nichž polovina si platí umělou trávu, rozhodně říci nedá.

Kbely také nepatří k zrovna oblíbeným destinacím a většina týmů sem nejezdí s nadšením. V neposlední řadě pak relativně malé hřiště vyhovuje spíše defenzivněji zaměřeným týmům, ke kterým určitě patříme i my.

„Zajištěná“ obrana: Ono to zní trochu jako klišé, ale dobrá obrana je základ, o tom jsme se přesvědčili ve zmiňovaném duelu s Realem hned několikrát. Obranná fáze nám nikdy nedělala takové problémy jako útok. Navíc i v mnohých komentářích jsme označováni jako tým, který toho sice dopředu tolik nevymyslí, ale prosazuje se proti němu jen těžko.


V souvislosti s tím je však otázkou, zda trvat na ofenzivnějším systému se záložníkem, nebo se jako už několikrát vrátit ke klasice se „třemi vzadu“, která nám přinesla největší úspěchy.

Důraz: Věc hodně související s obranou obecně. Čím vyšší liga, tím techničtější hráči, těm logicky tvrdá hra do těla moc nevoní a některé dokáže spolehlivě otrávit. Takže pokud si na vaší hru stěžuje soupeř rozhodčímu, neznamená to, že hrajete špatně, naopak!

Stoprocentní nasazení: Další faktor, který proti Realu zvlášť u některých chyběl. Dohrávání osobních soubojů, vracení se se „svým“ hráčem, ztěžování rozehrávky obráncům soupeře, ale i pohyb bez míče, tím vším se jednak uleví obraně, která bude nejspíš často pod tlakem a také se zlepší variabilita rozehrávky, která bývá někdy hodně statická.

„Hlavně nemyslet!“: Fotbal stejně jakýkoliv jiný sport je primárně o chybách. Když je neuděláte, nemůžete prohrát. Proto je míč v autu vždycky lepší než v držení soupeře a čím dál je od vlastní branky, tím lépe. Pokud se dokážeme vyvarovat hloupých chyb v rozehrávce pramenících ze snahy založit akci co nejefektněji, můžeme pomýšlet na úspěch.

Žádný stres: Sami dobře víme, že psychika není zrovna naší silnou stránkou. Stresových situací přináší zápas sám o sobě dost, je tedy zbytečné se jakkoliv předem znervózňovat. Všichni soupeři jsou hratelní a jeden gól vůbec nic neznamená. Jenže tohle se lépe říká než prakticky aplikuje...

Kde se bude tato sezóna rozhodovat? Podle losu to vypadá, že nejspíš v posledních dvou kolech. První polovina sezóny je relativně těžší a hlavně přináší velmi důležité zápasy na půdě Šejků v Běchovicích a doma s Manny, které bude pravděpodobně hrát o záchranu.

Ovšem klíč k celé sezóně dost možná drží Polární záře, která dorazí do Kbel první červnový pátek. Právě ona a o týden dříve Podolka, to jsou týmy, na jejichž úkor bychom se chtěli udržet.

To úplně nejtěžší nás zřejmě čeká v samotném závěru. Pyjavíce jsou papírově největším favoritem skupiny, jenže tento fakt hraje v závěrečných kolech často jen velmi malou roli. Každopádně musíme doufat, že do tohoto utkání nebudeme vstupovat s nutností bodového zisku.

První zápas ukázal, že přehnaný respekt je jedině na škodu a že pokud se vyvarujeme laciných gólů, máme reálnou šanci uspět. Tak ať nám to i na jaře vychází...

Žádné komentáře:

Okomentovat