pátek 7. srpna 2009

Vyzpovídali jsme... Otu Dubna

Člověk mnohými nenáviděný a zatracovaný. Prezident i Největší Svině. Funkcionář, který vedl Modré Svině od jejich počátku, bezmála sedm let. Za tu dobu se klub stal jeho velkou láskou, a kdo zná v Hanspaulce Modrý Svině, zná i jeho. Dokonce díky němu nás zná více lidí, než kolik nás opravdu vidělo hrát. OTA DUBEN odehrál celkem 148 ligových zápasů a jeho éra teď končí, proto jsem jej opět požádal o rozhovor.

Někteří na posledním svolaném zasedání klubu nebyli a někteří tam ani nechodí, ale situace by je určitě zajímala. Takže řekneš mi, co se to tam tehdy stalo?
Původně se mělo ten večer rozhodnout jen o podobě přihlášky na další sezónu, ale já jsem se rozhodl využít situace, kdy byl skoro celý tým pohromadě a rezignoval k poslednímu červnu na všechny posty ve vedení klubu, které jsem dosud zastával.

Proč tak náhle? Nebo toto rozhodnutí v tobě zrálo už déle?
Rozhodně to nebylo žádné unáhlené rozhodnutí, zvažoval jsem to už několik měsíců. Jelikož už jsme byli v té době zachránění a v pohodě, rozhodl jsem se všechno oznámit už před koncem sezóny.

Dobře, ale každý kdo tě jen trochu zná, tak ví, že to pro tebe jistě nemohlo být snadné rozhodování. Co tě k tomuto gestu nakonec dovedlo a proč?
Nerozhodl jsem se tak kvůli něčemu konkrétnímu, sešlo se prostě v poslední době několik věcí, které mě přesvědčily, že bude lepší všeho nechat. Nejedná se jen o věci přímo v klubu, ale i celkově v mém osobním životě. Kdybych to měl pojmenovat ve zkratce, tak jsem prostě ztratil motivaci.

Dokážeš nebo můžeš mi říct alespoň pár těch věcí, které tě přesvědčily o správnosti tvého odchodu? Za sebe totiž můžu říct, že jsem tenhle krok právě teď a v tuhle dobu i po prosincové schůzi nečekal.
Já si také po schůzi původně myslel, že když se mi povedlo většinu týmu přesvědčit a měl bych ve vedení pokračovat, že bude všechno zase při starém a v pořádku. Jenže až později mi došlo, že obhájení prezidentského postu bylo spíš takovým Pyrrhovým vítězstvím.

Proč myslíš? Pořád nevidím dost pevných bodů a pádných důvodů k tomu, aby tě to donutilo složit funkci. Jak se stalo, že Ota Duben, člověk tak spjatý s Modrými Sviněmi, se rozhodl nechat jejich osud na zbytku našeho týmu?
Jak už jsem říkal, jednou věcí byla ztráta motivace. Neviděl jsem už moc nových met, ke kterým by se mohly Svině posunout a jenom udržovat něco v chodu bez dalšího cíle, to mě upřímně nebaví. Dalším důvodem je pak to, že už sem neměl sílu na vedení různých žabomyších válek, slovíčkaření a řešení marginálií, čehož jsem si za poslední rok užil dost a dost.

Opravdu jsi s námi dosáhl všeho, čeho jsi chtěl dosáhnout? O co myslíš, že v těch půtkách šlo? V každém týmu v Hanspaulce jich bývá vždycky dostatek a ani nám se nevyhnuly mnohem drsnější rozbroje v minulosti, které jsi přestál nebo vyřešil.
Jediná meta, které je tenhle tým ještě teoreticky schopen dosáhnout, je pátá liga, ale nejsem si jistý, jestli na to bez posílení má. Další věci, které jsem chtěl realizovat, jsou v podstatě neprůchodné. Ať už jde o ustavení záložního týmu, objíždění letních turnajů a podobně. O co v těch půtkách šlo? Právě že o nic, o nepodstatné věci. Řekl bych, že to byly spory jen proto, aby se bylo o čem přít.

Viníš někoho z těch půtek? Pamatuješ některou, kdy sis opravdu poprvé řekl, tak tohle už nemám zapotřebí ani já?
Ten první moment si už rozhodně nepamatuju, ale poslední kapkou byla nesmyslná debata o mojí "toleranci" kvůli přihlašování se na zápas s Rohožníkem.
(Ota se ze zápasu odhlásil, protože od té doby, co nehraje, to tak dělá, ale Tomáš Gregor na zápas nedorazil a když se hned na začátku zranil Tomáš Rosenberger, Ota se rozhodl nastoupit do hry. Na základě toho si měl podle některých odebrat toleranci, protože hrál, přestože byl odhlášený - pozn. red.) To už bylo na mě prostě příliš, protože přestože jsem byl jednoznačně v právu, vyšel jsem z celého sporu jako ten špatný. Vinit někoho z těchto situací je těžké, protože s Martinem bydlím a tak je tu logicky daleko větší prostor k řešení podobných záležitostí, ale pokud bych měl jmenovat hlavního protivníka, tak určitě jeho.

Nebyli tehdy ale kluci v právu, protože jsi byl opravdu odhlášený a jako takový při nastoupení nemůžeš „beztrestně“ naskočit do zápasu? Byla to tak nouzová situace, že to bylo nutné řešit takhle?
Nikde nebylo psáno, že je tahle situace jakkoliv pokutována! Trestáno je, když se hráč přihlásí a na zápas nedorazí, ne naopak. Pouze v jedné debatě s Vítkem jsem se zmínil, že pokud by se někdo programově odhlašoval ze zápasů, aby se vyhnul pokutám a na zápasy chodil, bude nutná úprava stanov, která by takovému chování zabránila. To je však naprosto jiná situace! Co se týká mé účasti na hřišti, tak dle mého názoru to nouzová situace byla. O tom je samozřejmě možné diskutovat, ale na faktech to stále nic nemění.

Je podle tebe tedy rozdíl v téhle situaci a situaci, kdy ti hráč v den zápasu osobně řekne, že by mohl dorazit, ale je odhlášený a ty mu sdělíš, že by to jeho trest nerušilo? A jestli je, tak jaký?
Mezi tím samozřejmě není rozdíl žádný, ovšem tebou popisovaná situace nikdy nenastala a kdyby nastala, tak samozřejmě dotyčný hráč by pokutu neplatil.

Při téhle odpovědi ti musím oponovat, ta situace nastala přímo se mnou a z toho důvodu jsem na ten zápas nedorazil a nechal si dát raději pokutu, když ani moje snaha dorazit by mě od ní neuchránila.
Ano, to si pamatuju. Ale tam šlo o to, že ty ses ze zápasu odhlásil pozdě a za to jsi také tu pokutu dostal. V tom případě je už jedno, jest-li nakonec na zápas přijdeš nebo ne.

Proč právě Martin jako hlavní protivník, notabene když spolu bydlíte? Bál jsi se teď odvolání nebo podobného hlasování?
Nedá se říct, že jsem se toho bál, ale nějak v hloubi duše sem cítil, že to k tomu pomalu, ale jistě směřuje. Chtěl jsem si alespoň uchovat právo sám rozhodnout, kdy skončím. Proč Martin? Právě proto, že máme zdaleka nejvíc možnost se o situaci ve Sviních bavit. S Tomášem je to podobné, ale tam mám pocit, že se ve většině zásadních bodů nakonec dokážeme shodnout, ale s Martinovými názory na fungování týmu jsem prostě nemohl souhlasit.

S kterými? Narážíš třeba na ty nedosažené mety o záložním týmu, posilách a tak dále?
Ne, o tom jsme se ani nebavili. Zásadní rozpor mezi námi je v tom, že já jsem zastáncem zastupitelské demokracie, zatímco on je pro demokracii přímou, o které soudím, že v podmínkách fotbalového klubu fungovat nemůže.

Neboli chtěl, aby většina mluvila do víc věcí, které ty jsi považoval za svoji odpovědnost?
Tak nějak. Ale hlavně jde o to, že Martin si myslí, že klub bude fungovat, pokud se povinnosti rozdělí mezi většinu týmu a nikdo nebude šéf. A na tom jsme se dlouhodobě nemohli shodnout.

Jaký to byl pocit, když jsi funkci složil?
Úleva. Přiznám se, že pro mě byly všechny schůze a situace, kdy jsem musel mluvit na veřejnosti, spíš utrpením. Necítím se při tom dobře. Takže jsem byl v první chvíli rád, že už to mám za sebou.

Nebylo ti to trochu líto? Dokázal sis předem představit, jaké to bude?
V tu chvíli už ne. Jak říkám, promýšlel jsem si to několik měsíců a ve chvíli, kdy jsem to oznamoval, už jsem s tím byl dávno smířený. Neříkám, že mi to bylo úplně jedno. Líto mi to bylo ale hlavně zpočátku.

Cítíš nějakou křivdu?
Nevím, jestli se to dá nazvat křivdou. Určitě jsem ale měl pocit, že za vše, co jsem pro Svině za těch sedm let udělal, si takové jednání nezasloužím. Ale než být loutkou bez jakéhokoliv slova v týmu, to radši budu Sviním jen fandit.

Opravdu budeš jenom fandit a na nějaké zapojení do nového uspořádání nebo návrat k nastupování do zápasů nepomýšlíš?
Návratu do týmu coby hráč se nebráním, ale v současnosti cítím, že nejsem na hřišti prospěšný. Nejdřív se trochu musím srovnat sám se sebou a se svou fyzičkou. Pak můžu pomýšlet na fotbal. Jde o můj pocit a já se prostě na hřišti necítím dobře. V novém uspořádání nebudu mít nejspíš funkcí žádnou. Původně jsem chtěl zůstat jako editor stránek, ale podle mých informací už nebudu moct dělat ani to, takže mi nejspíš zůstane jen schizofrenní funkce velký fanoušek a kritik.

Ani na stránkách se nebudeš podílet, tak radikální bude tvůj odchod? Byl jsi odejit?
Co se týká editace stránek, tak tam můj odchod rozhodně dobrovolný není! S tím jsem upřímně moc nepočítal a je to pro mě v tuhle chvíli dost čerstvá novinka. V psaní článků bych určitě rád pokračoval, ale nebudu se nikomu vnucovat.

Tohle ti oznámil Martin? Proč bys měl přestat dělat práci, která není spojená s funkcí a navíc za tebe není náhrada?
Ne, to jsem se dozvěděl celkem čerstvě od Tomáše. Důvod mi moc jasný není. Prý proto, abych si, když jsem se vzdal všech povinností, nenechal jen to, co je příjemný a co mě baví. Já si to ale vykládám spíš tak, že mě to má zbavit jakéhokoliv vlivu na dění v týmu a umlčet mě coby případného kritika. Náhrada za mě je, články by měl nově psát Jirka. To samozřejmě není nic proti němu, ale čekal jsem, že se o tom dozvím řekněme více oficiální cestou, než jen tak mezi řečí.

Kdo má v současnosti vlastně na starosti dění ve Sviních?
Na schůzi se Tomáš přihlásil jako nový vedoucí týmu, takže má na starost tým při zápasech, komunikaci se svazem a další povinnosti. Pavel zůstává jako manažer a zbytek vedení tvoří Matěj, Jirka a Martin. Funkce prezidenta jako taková obsazena nebude a všechno by se mělo řešit kolektivně. Kolektivně se také údajně rozhodlo, že o obsah stránek se bude starat Jirka.

Kolektivně je teď myšleno v rámci pětice? Matěj s Jirkou a Martinem mají rozdělené pozice nebo se jen přihlásili, že by přiložili ruku k dílu?
Abych se přiznal, tak struktura nového vedení mi úplně jasná není.

Současná podoba je konečná nebo bude ještě někdy svolána schůze, která hlasováním ustaví nové lidi? Chtěl bych trochu rozplést současné vedení a to, kdo tedy o čem rozhoduje. Tohle totiž zvenčí vypadá spíš na velkou revoluci v Modrých Sviních se vším, co k ní patří a ne jen poklidné odstoupení dlouholetého vedoucího týmu.
O žádném hlasování nevím, ani o tom, že by měla být nějaká další schůze. Každopádně je jasné, že je zde nová koncepce vedení. Ale jaká a kam s ní budou Svině dále směřovat, to opravdu netuším. Víc bych to ale raději komentovat nechtěl.

Snad se to brzy dozvíme a já budu své dotazy směřovat na lidi, kteří by teď měli být v obraze. Jak se teď cítíš po tom zemětřesení? Nemáš přebytek volného času, protože Sviním jsi ho věnoval možná až příliš? Měníš status na fanouška nebo si stále ponecháváš status hráče, s příspěvky a možností startovat?
O tom jsem takhle zatím neuvažoval, ale pravděpodobně se přesunu mezi neaktivní hráče.

Zatím jsem ještě žádnou změnu nepocítil. Přebytek volného času určitě mít nebudu, rozjíždím nový pracovní projekt a chci se víc věnovat pískání. Rád bych si také vylepšil jazykové znalosti a třeba zkusil i něco úplně jiného. Usoudil jsem, že potřebuju od Sviní pauzu. V poslední době jsem z toho všeho přes nesporné úspěchy, kterých jsme dosáhli, byl spíš unavený než šťastný. Ale nesouhlasím s tím, že jsem se Sviním věnoval až příliš. Když má něco fungovat, musí se to dělat pořádně, a ne tak nějak napůl. Neumím dělat něco na půl plynu.

Určitě máš pravdu s tím zápřahem, přesto jsem to myslel tak, že jsi hanspaulskému týmu obětoval až příliš ze svého času a sil, které si každý zaslouží investovat i jinam. Pauza minimálně prospěje tobě osobně a možná jednou zase bude Ota tou „Největší sviní“. Takže teď odcházíš?
Ne, rozhodně nikam neodcházím. Nadále budu bedlivě sledovat dění v týmu, chodit na všechny zápasy fandit a třeba se někdy v budoucnu zas zapojím nejenom jako hráč, ale i ve vedení. Pokud mě tedy bude ještě někdo chtít, jak jsem říkal, nikomu se podbízet nebudu.

Takže teď ale úplně odcházíš z Modrých Sviní, i když s tím, že se možná někdy vrátíš.
V tuto chvíli to tak vidím.

Žádné komentáře:

Okomentovat