neděle 22. srpna 2010

Kurs pozitivního myšlení...

...aneb Svině (opět) na křižovatce. Tento podtitul by klidně mohlo mít tradiční letní preview. Vývojem posledních sezón jsme se dostali opět na jakési rozcestí a je pouze na nás, abychom se vyhnuli zabočení do slepé uličky. Podaří se najet na správný kurs už nyní na podzim?

O výše zmíněné abstraktní křižovatce už jsme ve Swinstvu jednou psali. Bylo to přesně před pěti lety, kdy po dvou neúspěšných pokusech o postup do sedmičky došlo k velkým změnám v týmu. Odešli velcí tahouni prvních sezón, bratři Matesové, s nimi poprvé i Michal Stodola, vytratil se Jirka Vorba a další ze zakládajících členů, Dung.

Na jejich místo přibyli třeba Matěj Kuncíř, Pavel, Richi nebo David. Druhou sezónní "pětiletku" jsme ukončili překvapivě postupem až do šesté ligy. Prožili jsme pěknou řádku krizí, ať už v první sezóně v sedmičce nebo během rozháraného jara 2006, ale i nezapomenutelnou postupovou jízdu na podzim téhož roku.

Opět jsme stáli před rozhodnutím, kam dále směřovat, neboť šestá liga byla něco, s čím vlastně nikdo vážně nepočítal. Postupem času se rozloučily stálice jako Vojta, Růža či Marek, modrý trikot svlékl Matěj Komanec, jen o sezónu později jej následoval i David. Budoucnost měla patřit dvojici z Dragers, Jirkovi Dymákovi s Lukášem a také Gregimu.

V třetí periodě, která skončila právě teď na jaře, jsme se postupně etablovali do pozice tradičního účastníka šesté ligy. Na druhou stranu původní svinské jádro v podstatě úplně zaniklo. Zdravotní problémy poslali dlouhodobě mimo aktivní "službu" Martina s Honzou a vlastně i Michala.

Tyto ztráty mohli Ivoš s Gregim nebo navrátilci Michal Stodola s Richim nahradit na hřišti, v kabině ale bohužel nikoliv. Na další dějinnou výhybku však přivedl klub až Vítek, jeden z nejvěrnějších, který se rozhodl skončit právě po jarní sezóně. Před rozsáhlou přestavbou kádru a vytyčením nového směru "plavby" tak už nebylo vyhnutí.

Co se týká dalšího směřování, tón byl udán zcela jednoznačně. Pokud bychom jej měli vyjádřit jedném heslem, nejspíš by to bylo něco jako "Pojďme se fotbalem bavit!". Výsledek je až druhořadý, jde hlavně o dobrý pocit ze hry a dobrou pohodu. Na první pohled nic obtížného, po složitém posledním období jde ale o velký krok směrem kupředu.

Na podzim vstoupíme do čtvrté periody, jako v podstatě úplně nový tým. Ne lepší, ne horší, pouze jiný. Vše co bylo, je už jen minulost, začínáme znovu a s čistým stolem. Je ale potřeba aktivní snahy všech, abychom z pozitivních hesel a myšlenek stvořili realitu. Aby ty dobré věci opět převážily.

Nejspíš to nepůjde hned a bez menších osobních obětí, ale rozhodně je v našich silách, aby se z Modrých Sviní stal opět jeden TÝM. Tým, který drží za všech okolností při sobě a není sám sobě největším nepřítelem. Tak ať se nám to podaří...

Žádné komentáře:

Okomentovat