pondělí 24. května 2004

Vyzpovídali jsme... Tomáše Rosenbergera

Na hřišti se nedá přehlédnout. Podsaditý, věčně neoholený, vzhledem trochu připomíná Jiřího Štajnera. Většinou se vyskytuje někde na polovině soupeře a někomu může připadat, že se po hřišti spíše prochází. Přesto je TOMÁŠ ROSENBERGER stále nejlepším střelcem týmu a naši sestavu si bez něj lze představit jen velmi těžko. Stejně často jako zápisy do střelecké listiny však na sebe upozorňuje i konflikty s rozhodčími. Nejen nad tím, ale i nad současnosti a budoucností Modrých Sviní se zamýšlí v našem rozhovoru.

Sedíme tady spolu v neděli večer a ty se chystáš do města zahrát si hokej. Máš radši hokej nebo fotbal?
No, tak to je těžký. Fotbal už hraju dlouho a hokej až poslední dobou. Je to pro mě něco novějšího. Prostě s fotbalem už mám zkušenosti a v hokeji se pořád člověk učí.

Co máš rád na fotbale a co na hokeji?
Fotbal je víc takový týmový, musí hrát všichni. Zato hokej, tam je to takový tvrdší, že si to člověk může víc užít...prostě ve fotbale nemůžeš nikoho opravdu sejmout a v hokeji - tam když někoho pořádně narazíš…
(smích) Je to řek bych takový adrenalinovější, akčnější.

Za pár dnů startuje Euro. Věříš národnímu týmu?
To je záludná otázka. Všichni očekávají hodně. Já si myslím, že bychom mohli něco uhrát, záleží na psychice hráčů, jak to dokážou psychicky zvládnout. Myslím si, že ze skupiny bychom postoupit mohli a dál už záleží na tom, koho chytnem a pak samozřejmě taky na aktuální formě.

Vsadil by jsi na nás?
Ne, určitě ne...

Co říkáš letošnímu ročníku Gambrinus ligy?
Baník hrál dobrej fotbal. Sice jsem viděl, že hodně zápasů vyhrál v poslední minutě, hlavně ke konci ligy, ale asi si to zasloužil. Sparta začala hrát pořádně až na konci a Slavie byla taková ležérní.

Myslíš, že Baník uspěje v Lize mistrů?
Oni teď mohou dostat AC Milán nebo Manchester, protože hrajou poháry poprvé po dlouhý době. No pokud chytnou někoho hratelnýho, tak to asi půjde, ale pokud si vylosujou někoho z těch velkoklubů, což je dost pravděpodobný, tak to vidím černě.

Co si myslíš o současné aféře okolo rozhodčích? Uplácí opravdu 14 klubů?
Mě se to zdá přehnaný, zbytečně nafouklý, ale popravdě nevím, co si o tom mám myslet.

Naše sezóna v Hanspaulce sice ještě neskončila, ale co bys o ní prozatím řekl?
No tak je to docela dobrý, ale zase máme nějaký ty výpadky jako proti Holešovicím nebo CSKA, to by se stávat nemělo. Jak jsem se díval, je to jako minulá sezóna. Máme teď skoro stejně bodů jako na konci podzimní sezóny. Teď je škoda těch šesti bodů…

Kdybys ji měl porovnat s předchozími sezónami, zdá se ti lepší nebo horší?
S první sezónou se to nedá porovnávat, ale myslím, si, že v minulé sezóně jsme vítězství míň očekávali, teď už to bereme jako samozřejmost.

Ty už jsi se o tom zmínil. Týmu uškodil problém s neodpískáním několika zápasů. Jaký na to máš názor? Co si myslíš o tom, že jsme se nedokázali dohodnout a sejít?
Už jsem se o tom s bavil s Otou a Martinem. Myslím si, že třeba já s Vítkem jsme se obětovali a přijeli tam…

Ale prý jste zase odjeli?
Odjeli, protože Ota nám nejdřív slíbí za jeden zápas určitý peníze - nechci být konkrétní - a na místě pak jenom čtvrtinu, a zase člověk může jít dělat něco jinýho. My jsme se ho sami ptali, jestli mu nevadí, že odejdeme a on říkal, ať klidně jedem. Ještě byl rád, že jsme ho svezli…
Martin zase říká, že není rozdíl mezi mnou a Vítkem, kteří jsme tam byli a těma, co řeknou, že nemůžou. Podle mě v tom rozdíl je.

Ale Ota vlastně odpískal dopolední zápasy zadarmo a když už jste byli s Vítkem přímo na místě - nebylo zbytečné odjíždět?
Teď si to člověk uvědomí, že to asi bylo zbytečný. No ale zas - peníze se na to vybraly a fakt nevím, kam zmizely.

Peníze ale nebyly vybrány od všech členů klubu. Někteří stále příspěvky nezaplatili. Takže tyto peníze teď chybí.
(Odcházející Dung a Jirka Vorba s Vítkem Zahradníkem nezaplatili klubové příspěvky - pozn. red.)
No to je ale chyba klubu, že je nevybere. Vím, že Vítek a Jirka mají ten problém, že nemohli odehrát tolik zápasů, co by chtěli, ale vedení má s něčím takovým počítat a má mít nějaké finanční rezervy.

Nezdá se ti třeba, že tvoje častá a zbytečná napomenutí, popřípadě vyloučení tým spíše oslabují?
Je to v zápalu boje a člověk se neovládne. Například v tom posledním zápase to možná pochybil rozhodčí...to nebylo zdržování, ale byl jsem spíš jen naštvanej.
(v utkání s Interem Traktor Práčata Tomáš po odpískání faulu v rozčilení odkopl míč ze hřiště a na podnět hráčů obou týmů mu byla rozhodčím udělena žlutá karta - pozn. red.)


Karty znamenají i peněžitou pokutu od svazu. To ti také nevadí?
Na to člověk nemyslí. Někdo je emotivní a někdo si to nechá pro sebe. Je pravda, že někdy to týmu uškodí. Naopak třeba proti Fischeru, kdybych byl zticha, tak ta penalta vůbec nebyla.
(v zápase proti Fischer Teamu B byla po upozornění Tomáše odpískána sporná penalta ve prospěch našeho týmu - pozn. red.)

Nestálo by za to zamyslet se nad tím sebeovládáním?
Člověk se může zamyslet, ale během zápasu to nejde, prostě to z něj vylítne...

Třeba v prvním utkání sezóny jsi dostal červenou kartu za opakované protesty a celý tým se tě přitom po celý zápas snažil uklidnit.
Rozhodčí prostě pískal špatně, tak jsem se mu to jen snažil dát najevo...

V létě se Modrý Svině chystají na Veltěž Open. Jaké jsou podle tebe naše šance?
Ve skupině máme sehrát čtyři utkání a u těch to podle mě zůstane. Budeme losováni z horšího koše, takže asi dostaneme těžší týmy. Nějaký bod bychom tam mohli získat, ale chceme si hlavně dobře zahrát.

Proslýchá se, že bychom měli být nalosováni do „skupiny smrti“. Znáš podrobnosti?
Martin Mates mi říkal, že už je to dopředu rozhodnuto. Podle mě asi ne, ale je pravda, že pořadatelé si to losujou, jak se to hodí jim.

Myslíš, že se sejdeme v dostatečném počtu na odehrání zápasů?
Já doufám, že nás nebude málo, ale zase ani hodně, protože se hraje 2x12 minut, což není moc, když jsou tak tři na střídání, tak to je maximum, a když nás bude málo, tak vždycky můžu říct někomu od nás ze Zdib.

Rozhodčí jsou tentokrát zajištěni?
S rozhodčími mám dobré zkušenosti. Pískají tam například známí bývalí rozhodčí Maurer a Amler. Pan Maurer mi už dal jednu červenou kartu...takže bych to nerad dál rozebíral. Ale později jsme si to v pohodě vyříkali a šli spolu na pivo.

Tento ročník Ligy mistrů vyhrál tým, se kterým se na začátku příliš nepočítalo. Myslíš, že Modrý Svině mají šanci podobně překvapit v příští sezóně?
Nevím. Záleží na mnoha věcech. Příští sezóna bude hodně roztroušená, protože budeme každý na jiné škole. Bude ještě těžší se sejít na zápasy a sestava se bude slepovat až na poslední chvíli. Hlavně záleží na losu skupiny, koho dostaneme. Ale dá se hrát v podstatě s každým.

Co otázka postupu do 7. ligy?
No tak letos určitě ne a v budoucnu záleží na tom, jak nám to půjde, jestli spolu vydržíme a jaká bude docházka na zápasy.

Čas od času se objeví spekulace o možnosti vytvoření B-týmu Modrých Sviní. Ty sám si byl kdysi velkým zastáncem této myšlenky. Co si o tom myslíš nyní?
Za předpokladu, že by na zápasy chodili všichni hráči, tak by se o tom dalo uvažovat, ale v současnosti to nemá příliš cenu.

Jaký termín zápasů by ti v příští sezóně nejvíce vyhovoval?
Já jsem jednoznačně pro víkendy. Když by byl někdo na škole jinde než v Praze, tak na víkendy bude určitě doma.

Žádné komentáře:

Okomentovat