sobota 14. ledna 2012

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu...

...až se ucho utrhne. Stará lidová moudra mají na rozdíl od většiny moderních výroků tu krásnou vlastnost, že platí vždy a všude. A tak Modrý Svině po dvou letech tápání dosáhly "vytouženého" sestupu a desátý rok svého působení v Hanspaulce začnou tam, kam se před lety původní tým chtěl dostat - tedy v 7. lize. Mluvit o překvapení nebo smůle nemá smysl, jednalo se o výbuch naprosto zasloužený, ke kterému navíc klub dlouhodobě směřoval. A jak už to tak bývá, neutrhlo se nyní pouze ucho, ale rozbil celý džbán a jeho nositel si ještě pěkně natloukl...

Mnohé napovědělo už přátelské utkání, ke kterému jsme se jako už tradičně nesešli a po dost hrůzostrašném výkonu prohráli o čtyři góly s týmem, který působil danou sezónu o dvě ligy níž (a jen tak mimochodem, s průměrnou bilancí 5-2-4 skončil kdesi uprostřed tabulky). Ale našla se i pozitiva, vyzkoušeli jsme jednu z podzimních posil Jirku Škrábka a ucházejícím výkonem (na který už však nedokázal navázat) se po dvouleté vynucené pauze vrátil do týmu Martin. Jinak však šlo o čiré utrpení, zvlášť druhá půle byla krutou ukázkou toho, jak dokáže hrát fotbal tým z osmičky a co předvádíme my.

Nastala sezóna a jak už bývá naším dobrým zvykem, nějak jsme to nezaregistrovali a první zápas odehráli eufemisticky řečeno v kombinované sestavě. Proto nepřekvapí, že jsme soupeři, který byl ve skupině jednoznačně nejslabší a následujících devět utkání většinou vysokým rozdílem prohrál, nedokázali dát ani gól a prohráli 0:3. To však byl teprve začátek.

V dalších dvou utkáních jsme příliš šancí neměli, proti mladíkům z Nightmare teamu jsme sice dokázali vymazat v druhé půli dvoubrankové manko, ale zas nás nepodržela obrana s brankářem. Na Tempo k zápasu s Los Bimbananos se nás pak sice sjelo po letech jedenáct, ale výsledkové zlepšení to nepřineslo. Podruhé ze tří zápasů jsme nedali ani gól a zůstávali na nule.

Pokud by se měl vybrat jedno období, které rozhodlo o našem sestupu, tak přesvědčivě vítězí první polovina října, plus předehrávka poslední záříjový den se Žlutými křídly. Ze tří zápasů, kde ve dvou jsme byli jasně lepší a jeden mohl skončit jakýmkoliv výsledkem, jsme získali pouze bod po výsledcích 1:2, 1:1 jen díky gólu v poslední minutě a 0:1.

I fotbalovému analfabetovi musí být jasné, v čem byl zakopaný pes. Dvojice běchovických utkání s Pyjavícemi respektive Atléticem Cerveza následně nabídla další střípky do mozaiky důvodů, proč s tímhle herním projevem a hlavně produktivitou nemáme v šesté lize co pohledávat. Pro připomenutí, výsledky 1:1 (opět díky brance v závěru) a pro změnu 1:2.

Možná nejlepší výkon jsme si schovali na utkání, které teoreticky rozhodovalo o našem bytí a nebytí. Reálně se ale pětibodová ztráta na Eukaryotu v podstatě nedala za tři kola stáhnout. Rychle jsme vedli, jenže v desáté minutě jsme přišli o vyloučeného Matěje. Naštěstí i soupeř šel do čtyř, a tak jsme mohli držet těsné vedení s jediným hráčem na střídání skoro až do konce. Že jsme nakonec zápas prohráli a definitivně sestoupili? V našem podzimním marasmu prostě místo na příběhy s dobrým koncem nebylo.

Bavit se o tom, jestli v posledních dvou utkáních byla naše sestava taková, jaká byla proto, že se o nic nehrálo, nebo šlo jen o souhru okolností, v podstatě nemá smysl. Střízlivý pohled by se asi přiklonil k druhé variantě, ale loajalita některých hráčů ke klubu je na tak nízké úrovni, že to k negativním soudům prostě svádí. Ať tak či onak, i vzhledem k tomu, že Matěj dostal dvouzápasový distanc a tedy předčasnou "dovolenou", na poslední dva zápasy jsme se sešli ve čtyřech, respektive v pěti.

První z nich jsme však ještě nějak zvládli a i díky podobnému doplnění sestavy jako na úvodní utkání sezóny jsme nad favorizovaným soupeřem překvapivě snadno vyhráli. A derniéra v chladných Stodůlkách v pěti lidech + výpomoc v podání Jirkovy přítelkyně Aleny, korunovaná debaklem 0:9, už v podstatě nikoho netrápila.

Modrý Svině čeká velmi obtížný jubilejní rok existence. Tým, který z posledních šestnácti utkání dvanáct prohrál, si bude muset znovu osvojit už málem zapomenutou schopnost vítězit. Vedle toho musíme zvládnout přechod na nové čtvrteční termíny a více než půl sezóny bez domácího hřiště. Klub také bude muset vyřešit problém s úzkým kádrem, s kterým neúspěšně bojuje už několik sezón. A to v situaci, kdy času mají všichni méně a méně. Nezbývá než doufat, že podzimní oslava se ponese v pozitivním duchu, nikoliv na vlně nostalgie...

Žádné komentáře:

Okomentovat