sobota 17. března 2012

Svině v období "perestrojky"

Termín "perestrojka" označoval v nedávné minulosti pokus o přestavbu něčeho zoufale nefungujícího, v onom případě centrálně plánovaného hospodářství. A taková menší přestavba by rozhodně prospěla i Modrým Sviním. Tak ideální příležitost ke změně tento tým dlouho mít nebude...

Proč zrovna nyní? Důvodů je několik. Předně dlouhodobě procházíme herní a výsledkovou krizí a změny jsou víceméně nutností. Tedy pokud nemáme zájem nadále paběrkovat a předstírat, že naše hra, kterou lze jen obtížně nazvat fotbalem, nás hrozně baví. Naše výkony měly po dva roky výrazně sestupnou tendenci a objektivně vzato, horší už těžko mohou být. Nikoliv bezdůvodně se říká, že nejlépe se odráží ode dna.

Nadcházející sezóna je rovněž zvláštní v tom, že v ní zkusíme mnoho nového. Kvůli problémům s osvětlením jsme minimálně na půl sezóny přišli o domácí hřiště na Podvinném Mlýně. Změnil se také hrací den z pátku na čtvrtek, což spolu se sestupem o patro níž zapříčinilo také to, že máme úplně neznámé soupeře. Žádné odvety, žádné staré křivdy, pouze čistý stůl. Na druhé straně to znamená, že o protivnících máme minimum informací a u většiny bude těžké zhodnotit jejich reálnou sílu.

A třetí a možná nejdůležitější důvod - nadstandardní kvalita některých soupeřů. Zde nemá smysl cokoliv lakovat na růžovo. Trojice největších favoritů je v sedmé lize víceméně omylem, respektive zásluhou nedisciplinovanosti v pískání. Jinak ale jejich statistiky hovoří jasnou řečí - Severní vítr vyhrál 21 zápasů z 33, Hervis sport 17 z 22 a Skif ztratil ze dvě sezóny body dokonce jen třikrát! Navíc v závětří čekají na svou šanci silné Terasy nebo třeba nevyzpytatelný Rival club.

Nejde o žádný defétismus nebo házení flinty do žita, jedná se o reálné zhodnocení situace. Naděje na postup je tentokrát poměrně malá, papírové předpoklady nás staví někam do středu tabulky. Nebudeme tedy svázáni nutností bodovat za každou cenu, a body nezbytně nutné ke klidnému přežití bychom měli v klidu uhrát. A pokud ne, tak říkat cokoliv dalšího by postrádalo smysl, stejně jako případné plácání se v nejnižší soutěži.

Co z toho všeho vyplývá? V amerických profesionálních soutěžích, kde neexistuje riziko sestupu, se často vyskytuje hned několik celků v přestavbě. Výkonnostní zenit mají už za sebou, potřebují proto přebudovat tým, zapracovat nové hráče a a vtisknout týmu nějakou herní tvář. Z toho důvodu pak rezignují na momentální úspěch, aby ho mohly dosáhnout v budoucnu. A v tom se také skrývá rada pro nás - udělat nutné změny, které přinesou efekt v budoucnu, i když to znamená, že sezóna nebude stát za moc.

O které změny jde? Nejde začít ničím jiným než herním systémem. Ti z nás, kteří pravidelně chodili na zimní fotbálky, si nemohli nevšimnout, o kolik lépe se hraje, když je ve středu hřiště někdo, s kým je možné si nahrát. Hra na tři obránce je sice efektivnější v defenzívě, ale fotbal se hraje hlavně směrem dopředu. Právě teď nastal čas opustit archaické rozestavení a zkusit něco nového. Ze začátku to asi bude nezvyk, ale v dlouhodobém horizontu nám to jedině prospěje.

Hlavně proto, že díky tomu bude opět o důvod méně zůstávat u bezduchého nakopávání míčů. Efektivita této taktiky je prachbídná a bude ještě více, pokud se bude Tomáš stahovat do obrany. Varianta se záložníkem je totiž mnohem variabilnější a ofenzivnější, byť to pro hráče ve středu pole znamená zvýšenou odpovědnost a hlavně nutnost také bránit. A poslední důvod, málokterý tým hraje na více než na dva útočníky, přebírání hráčů by se tak mělo zjednodušit.

Co se týká případných posil, tak nad jejich příchodem není důvod váhat. Už teď víme, že nás bude zase o pár méně. Martin sice vyhlašuje, že by se vrátit chtěl, ale po opakovaných operacích obou kolen je to spíš zbožné přání. Honza má ve čtvrtek tréninky velkého fotbalu, kterým dává přednost a s diplomku píšícím Petrem se také nedá počítat. Navíc Richard už se vyjádřil ve smyslu, že návrat (zatím) neplánuje a Matějovi dovolí pracovní povinnosti zúčastnit se tak poloviny zápasů.

Jak zbývající aktivní hráče a nově příchozí do změněného systému poskládat? V brance se nic měnit nebude, Pavlova pozice je stále neotřesitelná. S ohledem na Matějovy časté absence se do obrany stáhne Tomáš. V předchozích sezónách se v této roli osvědčil, dobrou poziční hrou dokáže vyvážit nedostatky v pohybu, které jsou v ofenzívě mnohem viditelnější. Anton s Otou jsou v obraně stálicemi, jedničkou mezi beky samozřejmě nadále zůstane Matěj.

Na důležitý post záložníka existují v podstatě pouze dva adepti. Ivoš si ve středu pole zahrál už několikrát v zimě v tělocvičně a pozice mezi obranou a útokem by mu mohla sedět. Jirka Dymák dokáže zastat v podstatě jakoukoliv roli kromě brankáře a vzhledem k lepší práci směrem dozadu a své typické obětavé hře bude asi první volbou. Alternovat zde může za určitých okolností i Matěj, záležet ale vždy bude na konkrétním soupeři.

Útok je v poslední době jednoznačně naší Achillovou patou a právě tam musí přijít nová krev. Michal je stálicí už od prvopočátků a už jen díky svému nasazení si svou pozici vždy obhájí, stejně jako snaživý Jirka Škrábek ale gólovým typem rozhodně není. Samozřejmě ve hře jsou i univerzálové - Jirka Dymák nebo Ivoš, místo je však především pro jednoho či dva novice, kteří budou mít těžký úkol, oživit naší bezzubou ofenzívu.

Následující tři měsíce by měly být víc než co jiného zatěžkávací zkouškou, zda jsme schopni realizovat potřebné změny a vrátit tým do těch správných kolejí. I když to bude někdy chtít notnou dávku trpělivosti, mělo by se nám to podařit. Tenhle klub může mít před sebou ještě spoustu skvělých let, ale jen pokud se na jeho budoucnosti bude pracovat. Pokud ustrneme nebo se zastavíme v půlce cesty, skončíme to stejně jako v případě "originální" perestrojky - rozpadem...

Žádné komentáře:

Okomentovat