čtvrtek 4. dubna 2013

Úskalí druhé sezóny

Jedním z nejvděčnějších novinářských témat bývá nejen ve fotbale takzvaný "syndrom druhé sezóny". Nováček v soutěži plný elánu skončí až nečekaně vysoko a nyní nastává čas obhajoby pozic, v případě ambicióznějších celků se očekává navíc jistý "progres" a posun do ještě vyšších pater tabulky. Jaká bude tedy "druhá sezóna" z pohledu Modrých Sviní?

Pokud se podíváme do historie, tak tuto klasickou situaci jsme zažili vlastně pouze v jednom případě. První účast v osmé, sedmé a nakonec i šesté lize dopadla katastrofálně - na jaře 2003 jsme získali pouze jeden bod, o čtyři roky později jsme ze sedmé ligy nesestoupili zpátky jen s velkým štěstím a další rok jsme ani to štěstí neměli. V osmé a sedmé lize byly tak následující sezóny logicky mnohem lepší, neboť horší už to být prostě nemohlo, na podzim 2007 jsme dokonce jarní zmar o půl roku později přetavili v historický postup.

V podzimní sezóně 2009 jsme obhajovali čtvrté místo z jarní části, mimochodem dosud náš nejlepší výsledek v soutěži. A dokázali jsme na to navázat, pátá příčka a 12 získaných bodů byly solidním počinem, navíc se jednalo o nadlouho poslední sezónu, kdy jsme se po celou dobu drželi v uctivé vzdálenosti od sestupových příček. Navíc sestava byla stabilní a předváděli jsme nebývale ofenzivní fotbal. A právě z toho bychom si měli vzít příklad i tentokrát.

Ze změn v kádru stojí za zaznamenání zejména tichý odchod Michala. Jeden ze zakládajících členů o sobě nedal delší dobu vědět, v polovině března se beze slova odhlásil ze všech zápasů a jeho další působení je otázkou. Nahradit by ho měl Jirka Vojíř, který na druhý pokus zakotvil v našem týmu snad už natrvalo, navíc se vrací po dlouhodobých zdravotních problémech Jirka Dymák.

Předsezónní přípravu jsme zvládli vcelku standardně, pouze docházka byla už tradičně slabší. Přes první kolo Ligového poháru jsme přešli v pohodě, třetiligová Petrohradská by pak byla nad naše síly i v plné sestavě. Nemožnost střídat nám pak vzala i teoretické naděje na obhajobu titulu na Svině Cupu, výkony vyjma posledního zápasu se Soby ale byly slušné a přes výslednou čtvrtou příčku se nemáme za co stydět.

Uhájení pozic z minulého podzimu ale rozhodně nebude snadné. Čeká nás poměrně těžká skupina se třemi sestupujícími z vyšší soutěže. S Prokaryotou, Atléticem Cerveza i Dromedarians jsme se v minulosti opakovaně utkali, pozitivní bilanci máme však jen s posledně jmenovanými. Je otázkou, co s Atléticem udělá kontumace zápasu úvodního kola a odpočet dvou bodů. Každopádně, takto silný protivník v dolní polovině tabulky není rozhodně nic příjemného.

Úsměv na rtech rozhodně nevyloudí ani jména nováčků. S Opatoffem si po pěti letech zopakujeme hodně vyhecovaný duel, byť pamětníků na obou stranách již nejspíš není mnoho. Respekt budí i Suchdol sabres, kteří s námi už loni na jaře svedli vyrovnanou bitvu. Sokol Picasso se neobtěžoval s plácáním se v osmičce a koupil rovnou šestou ligu, navíc jeho výsledky na zimním turnaji dávají tušit, že ve skupině bude patřit spíš k favoritům. Snad jen Banzai se bude rvát pouze o záchranu, pozdní večer v Běchovicích pro nás ale není ideálním termínem.

Albuquerque potkáváme už potřetí v řadě a vždycky šlo o napínavý souboj, pokud ale nechceme na jaře jen bojovat o holý život, nemůžeme si podobné zaváhání jako na podzim tentokrát dovolit. Stejně tak se dá čekat velká bitva s Cervezou, soupeř bude mít vedle snahy o revanš za ztracený podzimní postup na své straně i středeční termín. Kdo pamatuje nejen na zápas se Žižkovem, ví o naší docházce mimo tradiční čas své.

Poslední dva protivníci jsou pak velkou neznámou. Medicína je sice tým momentálně v recesi, ale několikaletá účast v páté lize budí respekt a jakékoliv podcenění by se mohlo krutě vymstít. Stejně je tomu u XXX, byť tady by měly být dva body pro nás povinností.

Na jaře tedy před námi stojí opravdu velká výzva, udržení konjunktury v herním projevu i ve výsledcích je ale jistě v našich silách. Potenciál tohoto týmu se totiž rozhodně ještě nevyčerpal a pokud dáme do každého duelu sto procent, nemusí být ani to čtvrté místo z jara 2009 naším nejlepším výsledkem navěky.

Žádné komentáře:

Okomentovat