neděle 22. února 2004

Konkurz na brankáře

Opora týmu. Šéf obrany. Poslední instance. Nepostradatelný. Dokáže zachránit tým, když ostatní selžou. Ví, že spoluhráči na něj spoléhají, že nesmí udělat chybu. Ve vypjatých ligových utkáních, kdy jde o každý bod, bývá často klíčovou postavou a někdy jen na něm závisí, zda si tým odveze vítězství či porážku.

Právě brankář, možná nejdůležitější post v sestavě, je největším otazníkem v našem klubu před startem jarní sezóny, třetí v Hanspaulské lize. Jasná brankářská jednička Martin Viták, jeden ze strůjců našich dvou vítězství na školních turnajích, již osmý měsíc nehraje a po operaci zraněného kolena zatím pouze rehabilituje.

Tento stav logicky evokuje řadu nepříjemných otázek: Kdy mu zdraví dovolí opět se postavit do naší branky? Stihne úvod jara nebo se k týmu připojí až během sezóny? A v jaké bude formě? Nakolik ho poznamená takřka roční absence? Vždyť naposledy v brance stál 25. června loňského roku!!!

Navíc, přestože byl před rokem ve většině utkání naším nejlepším hráčem, tým stále prohrával a zvedl se paradoxně až po jeho zranění. Co se stane, jestli tým s Martinem v brance nezabere a začne opět sbírat porážky? Nepoznamenalo by to jeho návrat?

Je ovšem nutno zabývat se i možností, kterou se nikdo, a Martin zvlášť, nesnaží příliš si připouštět - že bude muset vynechat ještě nejméně celou jarní sezónu. A v tomto případě se musíme zamyslet nad tím, jak a kým jej adekvátně nahradit. Jako nejlogičtější postup se jeví zacelení mezery z vlastních zdrojů. V našich řadách se rýsují tři adepti dresu s číslem jedna na zádech.

Michal Malý již odchytal v Hanspaulce několik utkání, patří k nejpilnějším v docházce na zápasy a jako brankářská dvojka za Martinem je logicky první volbou. Na druhou stranu, jako záskok na jeden, dva zápasy je použitelný velice dobře, ale dokázal by se vyrovnat s rolí prvního brankáře, když se sám lépe cítí v útoku? Navíc k jeho slabinám patří jistá nevyrovnanost výkonů. Dokázal by být pro tým dostatečnou oporou?

Martinův bratr Marek sice odchytal na podzim utkání proti Sebulbě United, ale stavět ho do branky dlouhodobě by bylo asi chybou. Za prvé nemá s chytáním příliš zkušeností a za druhé jeho přednosti tkví ve technické hře a té by si asi v brance příliš neužil. A Honza Voldán? Jeho devízou jsou fyzické parametry a s tím spojené dobré vykrývání prostoru v brance, naopak nevýhodou je menší obratnost a stejně jako u Marka nedostatek zkušeností.

Druhou možností je pomoc „zvenčí“. Půjčovat si hráče z jiného klubu, jako jsme to udělali již loni na podzim angažováním Michala Issy, který odchytal větší část minulé sezóny, by nebylo z dlouhodobého hlediska přínosem a navíc každý start „vypůjčeného“ hráče v sobě nese rizika nejen pro náš klub, ale i pro něj samotného a jeho tým.


A v případě Karla Čermáka, strážce naší branky v úvodních dvou podzimních kolech, si musíme položit otázku, zda bychom měli nyní rozšiřovat soupisku, pokud není jisté, jestli se Martin do konce sezóny neuzdraví.

Nezbývá než doufat, že na všechny tyto otázky odpoví Martin tím nejlepším způsobem: Brzkým návratem do branky a tím, že bude opět tou oporou, kterou byl před svým zraněním.

Žádné komentáře:

Okomentovat