úterý 9. září 2008

Vyzpovídali jsme... Otu Dubna

Mírně těžkopádný na hřišti a někdy i v organizaci, ale v týmu není nikdo, kdo by toho pro Modrý Svině udělal víc. Klub se stal vlastně jeho dítětem, kterému obětuje spoustu volného času. OTA DUBEN nevynechá téměř žádný zápas a neustále spřádá plány ku prospěchu našeho mužstva. Někdy je až udivující, co všechno pro něj tento tým znamená. Po více než čtyřech letech startuje nové kolo rozhovorů s hvězdami Sviní a to nemůže vykopávat nikdo jiný než náš prezident.

Naposledy jsme se u rozhovoru setkali téměř přesně před čtyřmi lety. Svině za tu dobu udělaly velký pokrok a ty jsi stále jejich prezidentem. Nemáš už toho někdy lidově řečeno „po krk“?
Upřímně, musím říct, že docela často... Přeci jen, Svině existují už šest let a já sem pořád u toho. Někdy vnitřně cítím, že už tomu nevěnuji tolik, co by bylo potřeba a co sem dřív dělal, a sem si vědom i jistých „manažerských selhání“, kterých sem se dřív tolik nedopouštěl... Ale zas na druhou stranu, nevím o nikom, kdo by to chtěl dělat za mě, takže u toho budu muset asi ještě nějakou tu chvíli zůstat.

Pravda, v těchto dnech jsi oslavil svoje narozeniny i s výročím založení týmu. Zní to trochu jako alibi, že do toho nechce jít nikdo za tebe. Opravdu není o co stát?
To je těžká otázka. Na jednu stranu je to dobrý pocit z funkce samotné, prostě že děláš něco užitečného pro lidi, ale člověka občas to neustálý domlouvání přáteláků, shánění vybavení, správa stránek, psaní článků a těch dalších x drobností, co vedení týmu obnáší, dost unavuje. Určitě je fakt, že některé věci by se dělat nemusely, ale já to prostě beru tak, že to k tomu patří, že i když jsme amatérský tým, tak zázemí a věci okolo by měly být co nejlepší...

Takže myslíš, že jsi opravdu polevil nebo dokonce v něčem selhal v poslední době? Myslíš na něco konkrétního?
Bohužel, některé případy byly tak evidentní, že mě na ně nemusel upozornit nikdo cizí, že jsem si jich opravdu vědom sám. Třeba určitě jsem měl lépe řešit tu záležitost s posledním zápasem na jaře a pohlídat tu záchranu domluvou, stejně jsem měl trvat na kontumaci zápasu loni na jaře proti Nalejtu, když se soupeř nesešel a my ho nechali hrát ve třech, a je toho samozřejmě víc.

Je to ale kolektivní rozhodnutí a s většinou nic neuděláš, když nebude souhlasit.
Upřímně, v těchto případech se vyjadřuje obvykle jen pár lidí, třeba Tomáš, Martin, Matěj nebo Jirka, většině týmu je to dost často jedno, nebo se aspoň tak tváří... A taky si myslím, že ze svojí pozice bych měl být ten, kdo má poslední slovo, když se nemůžeme dohodnout....

Jak vidíš své budoucí angažmá ve Sviních? Doživotní prezident klubu?
Doufám, že Svině budou fungovat ještě dlouhé roky a že já budu u toho, ať už v jakékoliv roli. Mým manažerským snem je mít tým i ve veteránské lize, ale na to máme ještě dost času.

Všechny týmy povedeš ty a bude z toho práce na plný úvazek? Představ si starosti s jedním týmem vynásobené třeba třikrát...
Proč třikrát? Jeden tým v Hanspaulce a jeden ve veteránech, to se dá zvládnout. Ale určitě bych to nedělal sám, to ostatně nemám v plánu ani ve Sviních.

Přijde dělba moci? Nějaké protiváhy?
Faktem je, že vedení v původní podobě, tedy triumvirát Martin, Vítek, já dlouhodobě nefunguje. Když jsme byli na střední, tak vedení týmu nezabíralo tolik času co teď, navíc i toho volného času bylo víc. Teď už to tak není a upřímně, bude to čím dál horší. Proto je nutné, aby ve vedení bylo víc lidí, kteří by se starali každý o něco.

Nová dlouhodobá koncepce klubu je tedy na obzoru? Kdy jí představíš veřejnosti?
Nejspíš až na klubové schůzi koncem listopadu, nejdřív si potřebuji ověřit, jestli ta koncepce má nějakou šanci na uplatnění a jestli bude ze strany ostatních zájem se na dalším budování Sviní podílet.

Každopádně čtenáři Swinstva mohou být potěšeni touto exkluzivní a jinak interní informací. Když se ohlédneš za těmi roky, co by sis dal za rámeček a na co bys naopak nejraději zapomněl?
Ze svého osobního pohledu za největší omyl považuji anabázi s Ondrou Matějkou, to byl opravdu krok vedle a pak svojí roli v krizi na jaře 2006, tam jsem udělal chyb celou řadu. Naopak hrdý jsem na to, že Svině fungují, nerozpadly se, jak někteří prorokovali a že je cítit, že tým toho má ještě hodně před sebou. Obecně bych samozřejmě vyzdvihnul oba postupy, příchod obou kluků z Dragers a celkové zlepšení jak atmosféry v týmu, tak hlavně kvality hry.

Tím se dostáváme ke hře samotné. Stále tě to na hřišti baví jako dřív? Nepřevážil tvůj „manažerský“ pohled? Nebo jinak, užíváš si to ještě a nesleduješ už jen, jak kdo hraje nebo střídá?
Manažerský pohled začal převažovat prakticky od postupu do sedmičky a bude mít určitě stále větší váhu. Na hřišti si užívám každou minutu, co tam jsem, i když jich je čím dál méně. Ale mně to nevadí, když nebudu hrát a vyhrajeme, bude mě to těšit daleko víc. Je důležité, aby tým šlapal, aby to lidi bavilo, ne jestli já si kopnu do balónu. Snažím se povzbuzovat, v rámci možností vést střídačku a nikam se zbytečně necpu.

Takže už to pro tebe vlastně není o fotbalu, ale o vedení. Přesto jsi v posledním zápase po dvou prázdných sezónách rozšířil své gólové konto. Máš ještě nějaké herní cíle nebo jsi spokojen se svou momentální výkonností?
Má radost, že ten gól pomohl k výhře, navíc byl můj první v sedmičce, doteď jsem skóroval jen v přátelácích, v poháru nebo v osmé lize, ale ze způsobu, jakým jsem ho dal, zrovna radost nemám. Ale to není vlastně důležité... Moje osobní herní cíle je hrát tak kolem 10-15 minut za zápas, fyzicky to zvládat a dát aspoň jeden gól, o kterém bych si mohl říct, že byl fakt krásný... Co se týká mojí výkonnosti, tak spokojen rozhodně nejsem, chybí mi hlavně rychlost a fyzička. Snažím se na tom pracovat, ale bohužel to je běh na dlouhou trať...

Během na dlouhou trať bylo i vyzpovídat ansámbl Modrých Sviní, zvlášť při obměnách týmu. Právě tebou teď také začíná nové kolo rozhovorů. Za ty roky prošli Swinstvem téměř všichni hráči, kteří se u nás alespoň na sezónu ohřáli. Je to slušný počet. Mohu tedy čerpat i z minulého rozhovoru, kde říkáš, cituji: „Tomáš má v tomto směru jisté návrhy ohledně svého bratrance Davida. Mně se sice líbí, jak hraje, ovšem je mu teprve čtrnáct a nechtěl bych z Modrých Sviní dělat Manchester United, který má třicet hráčů pod smlouvou.“ Jak to vidíš dnes? David byl nakonec správná volba a nezůstalo jen u něj. Jsou teď v očekávání nějaké další posily či změny?
V tuto chvíli ne, ovšem nikdy neříkej nikdy. Pokud bych to měl brát pouze ze sportovního hlediska, tak v tuhle chvíli nám v týmu chybí typologicky pouze jeden hráč, důrazný technický útočník, něco jako hrával Marek Viták. Ale zas musím mít na zřeteli to, že nás poslední dobou chodí docela dost a že tým musí být vyvážený i v tom, aby si všichni zahráli a neseděli jen na lavičce. Takže o posilách reálně neuvažuji, změny jsou většinou kosmetické, naposled skončil Matěj Komanec a zlákal jsem zpátky bráchu. Tenhle tah si musím pochválit, i když je to pořád na hřišti trochu janek, tak jsem rád, že mu to tam aspoň zatím padá.

Matějova situace mi připomíná problémy s volným časem, které řeší v dnešní době každý z nás. Jak to děláš ty, že máš za sebou už 132 zápasů? V kolonce docházka tě předstihne jen Tomáš.
Beru to prostě tak, že v pátek je zápas a přes to nejede vlak. V práci si měním služby, jiné akce si až na naprosté výjimky jako jednou teď na jaře neplánuji a ten čas na to prostě je. Upřímně, je to jen o tom chtít. Nikomu nebudu sahat do svědomí, ale na docházce každého je vidět, jak jsou pro něj Svině důležité...

Poměřovat vztah ke Sviním podle docházky je dlouho diskutovaná věc a některé věci se koukám nemění.
Ono se to objektivně podle ničeho jiného poměřovat nedá. Ale už toho bylo řečeno mnoho a ani já už otázku docházky neberu tak jako dřív. Teď to beru tak, že když chceš přijít, přijď, nechceš, tvoje věc, je nás dost.

Pojďme k jinému tématu. Jak bys viděl uplynulou sezónu, kdy jsme sestoupili, respektive cíle pro tu právě odstartovanou?
Uplynulá sezóna nebyla samozřejmě povedená, co jiného po sestupu taky říkat. Faktem je, že o našem osudu se nerozhodlo v tom jednom zápase, poztráceli jsme naprosto zbytečně víc bodů, minimálně Podolku jsme porazit prostě měli. Ale s tím souvisely i problémy s docházkou Pavla, čili s tím, že jsme neměli stabilního brankáře a to, že než jsme si na vyšší soutěž zvykli, byli jsme až po krk v problémech. Myslím si ale, že i neúspěch nám může pomoci k tomu, abychom byli v budoucnu ještě lepší a úspěšnější...
Cíle pro tuhle sezónu mám jasné. Dobře si zahrát, udržet partu a hrát nahoře v tabulce. Na postup netlačím, i když objektivně si myslím, že máme jeden ze tří nejlepších týmů ve skupině. Ale to se vždycky ukáže až na hřišti...

Neodpustím si jednu otázku, i protože není asi osoby více se Sviněmi spjaté. Co pro tebe Modrý Svině znamenají?
Hrozně moc. Zábavu, kamarády, fotbal, potkávání se s lidmi, které mám rád, párty. Kdybych to měl shrnout, je to asi můj největší koníček vedle práce.

Lidé jsou to hlavní, o co ve Sviních vždy šlo. Kromě hojných akcí se poslední sezóny se vytvořilo dokonce stabilní fanouškovské jádro, tedy spíše fanynkovské. Tým se pro ně snaží za odměnu dělat různé věci, mají svojí sekci na stránkách. Plánuješ ještě nějaké výhody pro fans?
Určitě, v plánu je toho dost, i když zatím jsme toho v tomto směru moc neudělali. V blízké době přibudou profily fanoušků, dlouhodobě řešíme klubové oblečení, které se týká i fanynek a samozřejmě prioritou jsou společné akce, které se v posledních letech pořádají. Ať už paintball na podzim, soustředění v létě, rád bych po letošku udržel společná kola, se kterými přišel Vítek a chtěl bych vyrazit i na vodu. Snem pak je nějaká akce v zahraničí, ale to je opravdu ve hvězdách...

U klubového oblečení bych připsal vedení celkem mínus, protože tuto otázku diskutuji v rozhovorech snad od počátku a stále jsme se k ničemu nepropracovali.
Ano, klubové oblečení je takový kostlivec ve skříni, takže už radši neslibuji, kdy s něčím konečně vyrazíme. Pravdou ale je, že je trochu problém s tím se na něčem dohodnout a už nechci opakovat tu chybu, že bych něco objednal a pak o to nebyl zájem jako kdysi o čepice... V tuto chvíli máme účet u SportFotbalu, což je internetový obchod se sportovním vybavením a rád bych využil některé z jeho slevových akcí, ale jak říkám, je to jen o zájmu ostatních...

To u akcí je jistě plus, protože těch je dostatek a stále přibývají. Vím, že o vodě jsi uvažoval už v létě s výhledem na konec září. Nebyla dostatečná odezva?
U té vody nešlo ani tak o odezvu, ale nenapadl mě ideální termín, kdy by se to mělo pořádat, příští rok ale pojedeme určitě.

Akce v zahraničí je zajímavý nápad. Máš na mysli aktivní dovolenou typu soustředění či snad výjezd za nějakým fotbalem?
Dovolenou jsem na mysli neměl, i když v některých týmech to tak funguje, chtěl bych spíš vyrazit na pár dní s partou lidí, bavit se, poznávat nový místa a tak... V kolonce akcí sem ještě zapomněl na letní fotbalové turnaje, ty jsou u nás zatím pasé, ale snad se to časem zlepší...

Žádné komentáře:

Okomentovat