středa 31. března 2010

Probouzení ze zimního spánku

Čtyři měsíce fotbalového nicnedělání jsou minulostí, již jen hodiny zbývají do výkopu nadcházející sezóny. V ní samozřejmě nemohou chybět ani Modrý Svině, které se bojů o hanspaulské body zúčastní už popatnácté za sebou.

Nová sezóna s sebou přináší řadu otázek. Záměrem následujících řádků bude pokusit se na většinu z nich odpovedět. Na tu nejdůležitější ale odpoví až následující týdny. Bude pro nás probuzení do hanspaulského jara příjemným zážitkem nebo těžkou kocovinou?

Otazníky vzbuzuje už aktuální složení kádru. Během zimy skončili nechodiči jako Richard, Michal Stodola a Gregi, s tím se ale víceméně počítalo. Stejně tak se vědělo o absenci dlouhodobě zraněných Martina s Honzou. Na marodce ale překvapivě zůstal pro jaro i Michal, jehož zdravotní problémy jsou stále tak trochu záhadou.

Kolonka příchodů čítá pouze jedno jméno, ale o to překvapivější. Po dlouhých šesti letech se do týmu vrací Dung. Technik, ale také nenapravitelný sólista. Co ale může týmu přinést? S nikým se spoluhráčů se dlouhodobě nestýká a jeho přístup byl při prvním působení v klubu přinejmenším diskutabilní.

Navíc ještě v živé paměti je připad Růži, jehož návrat loni na podzim se smrskl na jedno utkání v přípravě. Bude takovéto posílení dostačující? I vzhledem k tomu, že ani u stabilních hráčů se se stoprocentní docházkou počítat nedá, to zatím vypadá, že nikoliv. Prázdná lavička už nás kolikrát stála body, snad nás to tentokrát nebude mrzet.

Přípravné období přineslo revoluční myšlenku, že vlastně žádnou přípravu nepotřebujeme. O událostech kolem Ligového poháru už se napsalo dost, otázkou je, co tato "novinka" týmu přinese. V nejlepším případě se nestane vůbec nic. Doufejme jen, že se nebude opakovat situace zpřed dvou let, kdy nás nerozehranost v první polovině sezóny nakonec stála záchranu v šestce.

Nejen docházce by mělo prospět ustálení hracích časů související s pronájmem domácího hřiště. Na Podvinném Mlýně budeme hrát až na výjimky každý týden v pátek od půl osmé. Bez jediné přípravy je těžké soudit, nakolik nám bude nová umělka sedět, podle prvotních poznatků by nám ale měla spíš vyhovovat, hlavně svými ideálními rozměry.

O výsledku sezóny ale v reálu nejvíce rozhodnou naši soupeři. Kdo nás tedy na jaře čeká? Se stabilizací v šesté lize přichází i ustálení možných protivníků, se sedmi z nich už jsme se někdy setkali. Stejně jako před rokem otevíráme ligu proti Guatemalským ještěrkám, loni jsme soupeře dokázali překvapivě obrat o všechny body, letošní duel na Pražačce žádného velkého favorita nemá. Dobrý start je ale vždy důležitý.

Los dalších kol nás sice posílá nazpět "domů" do Vysočan, jinak ale příjemný přiliš není. Junioru Motol bychom se měli pokusit vrátit zbytečnou porážku ze strašnického pískoviště, Kalparta není také zrovna soupeř na rozehrání a KTB by mělo plnit úlohu jednoho z favoritů na postup. Zisk čtyř bodů by měl přinést do zbytku jara alespoň více klidu.

Na "Čarodějnice" nás čeká další nepříjemnost, Lipodur. Na jeho jednoduchý herní systém jsme v minulém vzájemném zápase nedokázali reagovat a zkrat v posledních deseti minutách nás dost možná stál postup. Soupeř se ale poslední sezóny pohybuje spíše ve středu tabulky, odveta a tím i zisk dvou bodů není zdaleka nereálná.

V měsíci lásky se nehneme z břehů Rokytky. Na "Podviňáku" na nás vyrukují nejdříve ve výsledkové krizi se topící SAS fans, kteří věrně kopírují úpadek svého oblíbeného klubu z pražského Edenu. Ontosport je trochu záhadou, v pátečních skupinách je nováčkem, potenciál na to být překvapením skupiny ale rozhodně má.

Pokud bychom se touto dobou pohybovali v horní polovině tabulky, tak mnohé pro závěr sezóny napoví duel s favoritem možná úplně největším, Realem Prd. Naše předchozí setkání odstartovalo nepovedenou sezónu Jaro 2008, druhý pokus snad bude o něco úspěšnější. O klidný zápas ale v žádném případě nepůjde, Real dovede být velmi nepříjemný, zvlášť pokud se mu nedaří.

Závěr sezóny by alespoň podle papírových předpokladů měl být z těch jednodušších, všichni tři soupeři by měli bojovat primárně o záchranu. Na Co je? se málem zasekla naše jízda za návratem do šestky, Dromedarians mají dost často problémy se sejít, v plné sestavě budou jistě kousat. Na body by to ale ani jednomu z celků stačit nemělo.

V derniéře by nám měli být nováčci z F3N spíše příjemným sparingpartnerem, ale týmy vyznačující se nízkým věkem a vysokým sebevědomím svých hráčů bývají problémovějším soupeřem než sestava plná zkušených veterénů nad věcí.

Bude jistě zajímavé sledovat, jak se dokážeme vypořádat s úzkým kádrem a nerozehraností, zda si cestu zpět najdou i fanoušci a jestli se dokážeme bavit fotbalem tak jako v některých podzimních utkáních. Předpoklady k tomu rozhodně máme, teď to jen potvrdit...

Žádné komentáře:

Okomentovat