úterý 29. června 2010

Co "žere" Modrý Svině?

Pokaždé, když nějaký klub prochází složitějším obdobím, objevují se analýzy jeho současného stavu a rady, co změnit a zlepšit. Pokusme se nyní i my o takové hodnocení a také několik návrhů, v kterých oblastech bychom se měli zlepšit. Co tedy "žere" Modrý Svině?

Ambice vs. Apatie
Legendární hráč Liverpoolu Bill Shankly kdysi pronesl: "Fotbal není záležitostí života a smrti. Je mnohem důležitější!" Výrok je to krásný, byť v našich podmínkách samozřejmě nepraktikovatelný. Odráží se v něm ale do jisté míry jeden z dlouhodobých problémů týmu.

Část hráčů uvažuje ambiciózně a ráda by se podívala časem třeba ještě i do vyšší soutěže, zbytek je spokojený se současnou situací a nejdůležitější ze zápasu je pro ně to pivo po něm. Na hraně mezi těmito dvěma myšlenkovými proudy balancuje klub dlouhodobě a nedá se říct, že by to bylo ku prospěchu věci. Je naprosto nezbytné určit definitivně cestu, po které se chceme ubírat a té se také všichni držet.

Slabá komunikace
Poslední dobou se tato obtíž objevuje čím dál častěji. Pokud z množiny komunikačních procesů vyloučíme občasné emoční výlevy na diskuzi, které se objeví ve chvíli, kdy už je opravdu potřeba něco vyřešit, příliš mnoho příkladů vzájemné myšlenkové interakce nenajdeme.

Přitom právě kvalitní komunikace je nutným předpokladem pro bezproblémové fungování jakéhokoliv kolektivu, nejen toho sportovního. Pokud nadále bude část týmu okázale lhostejná k čemukoliv a ten aktivnější zbytek se místo relevantní diskuze bude utápět ve vzájemných animozitách, může to být počátek brzkého konce celého klubu.

Hazardní výpomoc
V každém týmu občas dojde k situaci, že se před konkrétním zápasem množí omluvenky jak houby po dešti a ve složité situaci je potřeba si vypomoci "ze zálohy". Zásadní je ovšem důraz na slovo "občas". Jednou dvakrát za sezónu se to stát může, ale ve chvíli, kdy takto hrajeme každý druhý zápas, jde o problém, který si vyžaduje řešení.

V podobné situaci jsme byli pouze jednou, na podzim 2003 jsme vyzkoušeli sobotní termíny a sestava tím výrazně prořídla. Jenže to bylo v osmé lize a prakticky o nic nešlo. Teď už je riziko mnohem větší, ve vyrovnané soutěži je rozdíl mít dva body nebo nemít žádný a ještě o dva přijít často otázkou bytí a nebytí. Navíc z dlouhodobého hlediska to neřeší vůbec nic. Právě snaha o omezení tohoto jevu by měla být jedním v témat příštích měsíců.

Improvizace není všelék
Akce se zábleskem originality vždy dokáží potěšit nejen nestranného diváka. Horší ovšem je, když je improvizace povýšena na jediný oficiální herní systém. V naší hře i po mnoha společných sezónách stále chybí alespoň základní prvky systému, ať už ve hře, nebo při standardních situacích.

Nejde o to hrát poslepu do nohy jako Arsenal nebo Barcelona. Pro mnohé to asi bude překvapení, ale hlavně při standardních situacích padá relativně dost gólů po signálech i v soutěži kvalit Hanspaulky. My z 28 gólů v sezóně vstřelili jeden po rohu a dva po autovém vhazování. Při vší shovívavosti je to prostě málo. Není potřeba pilovat žádné složité varianty, stačí aby každý hráč věděl, kde je při rohu nebo přímém kopu jeho místo. A to zvládne každý.

Nejsme Bílý balet
Konstatování, že Modrý Svině nejsou žádná druhá Brazílie, asi nikoho nepřekvapí. A přesně tak bychom měli k zápasům přistupovat. Ztráta míče při rozjezdu útočné akce není žádná tragédie, stane se to dvacetkrát každý zápas. Problém už je, pokud se tak pravidelně stává po zbytečný kličkách nebo riskantních přihrávkách.

Někdo má prostě sólování v krvi a jiný zas rád bere odpovědnost na sebe. Tato schopnost je důležitá, ale neměla by nikdy jít proti potřebám týmu. Často se zbytečně snažíme prokličkovat středem, zatímco volní spoluhráči se mnohou u čáry třeba umávat, volit střelu v situaci tři na jednoho taky není ideální řešení. Můžu být stokrát dobrý fotbalista, ale to neznamená, že si v každé situaci dokážu zákonitě poradit lépe než můj ne tak technicky vybavený spoluhráč. Takhle to v žádném týmu nefunguje.

Obrana je základ
V této sezóně jsme měli několik možností se přesvědčit o tom, že kvalitního soupeře prostě nepřestřílíme. V žádné z památných sezón jsme nebyli úspěšní pro spousty nastřílených gólů, ale proto, že jsme dokázali soupeře ubránit a zvítězit třeba na dva vstřelené góly.

K tomu se potřebujeme opět vrátit, protože jakmile jsme z této cesty sešli, nic dobrého to nepřineslo. Výzva je to ale paradoxně především pro útok, který se musí poctivě vracet a narušovat rozehrávku soupeře. Protože pokud pustíme soupeře do přečíslení, bývá už většinou pozdě. Právě pro nedůslednost v útoku jsme dostali řadu zbytečných gólů. Práce útočníka totiž nekončí na půlící čáře hlídáním posledního stopera. Odtud totiž góly většinou nepadají.

Důraz a nasazení
Mluví se o tom pořád, přesto právě tyto atributy některým stále chybějí. Musíme si uvědomit, že soupeř se míče sám jen tak nezbaví a čím více času na rozehrávku bude mít, tím bude nebezpečnější.

Také je třeba připomenout, že faul není žádné sprosté slovo a každý normální soupeř to také tak bere. Takže samozřejmě že se běžně stává, že protivník je individuálně lepší a umí se prosadit, není ale možné nechat hráče projít a dokončit akci, jak se nám to na jaře nesčíslněkrát stalo. Umění přerušit akci, byť třeba i faulem, není o nic méně důležité než schopnost střílet branky.

Vše na Kollera
Neduh, se kterým neúspěšně bojujeme už od první sezóny. Ve chvílích, kdy se nedaří nebo když není důvěra v to, že bychom se mohli dostat na soupeřovu polovinu postupným útokem, přichází na řadu oblíbený způsob, jak se lehce zbavit míče - nákop na branku.

Co záleží na tom, že jsme v podstatě nikdy neměli na tento způsob hry vhodné typy hráčů, že snad krom Tomáše není v útoku nikdo schopen si takový míč zpracovat a že více než dvě třetiny jich končí na hlavách, či kopačkách soupeře?

Tvrdohlavě posíláme do vápna soupeře jeden nákop za druhým, jako zaseknutý stroj na míčky při tenisovém tréninku. Přitom gólů z těchto akcí padá minimum. Pokud nezačneme hrát více po zemi, nemáme příliš šanci zlepšit kvalitu předváděné hry. Jenže to si můžeme říct každý zápas a stejně na to během pár minut zapomeneme.

Námětů k zlepšení a drobných problémů je samozřejmě mnohem více. S mnohými ale nic neuděláme, protože trefovat prázdnou branku nás žádný článek nenaučí a chyby budeme dělat i po deseti analýzách. Důležité je ale vědět, že se můžeme v mnohém zlepšit, a nemusíme kvůli tomu nutně tvrdě trénovat nebo si hrát na profesionály. Stačí jen trochu chtít a hlavně být schopni komunikovat. Právě to nám ale chybí nejvíce...

3 komentáře:

  1. nemyslim si že je krize, to zaprvé

    "Ambice vs. Apatie"
    tím že se změnilo vedení klubu se dala jasný cesta, je pro nás důležité to pivo po zápase, když se k tomu přidá příjemný pocit ze zápasu, je jedno, jestli vyhrajem nebo ne.
    Navíc to neni naše práce, ale zábava a využití už tak mála volného času

    "Slabá komunikace"
    od toho je ta hospoda

    "Hazardní výpomoc"
    nevim, proč o tom mluvit, tohle je o ochotě si do branky stoupnout, jinak nás málo nebylo nikdy

    "Improvizace není všelék"
    hlavní je gol ze hry, pokud vim, tak se naopak každýmu týmu vysmívá, když dává goly hlaně ze standartek a ne ze hry. Navíc fakt nehodlám jít někam řešit či dokonce trénovat taktiku ohledně Hanspaulky :D

    "Nejsme Bílý balet"
    řekněme, že tam souhlasim. Ale zbytečná ztráta míče při rozjezdu útoku si volá o to abychom gol dostali, když už každý běží dopředu

    "Obrana je základ"
    je otázka jestli chcem stát v pěti na půlce a čekat na brejky nebo si užít hezkou hru se střílením golů

    "Důraz a nasazení"
    Tohle si hlavně přeber v hlavě ty :p Jinak je rozdíl faul a faul, nebudu do nikoho zajíždět abych mu něco udělal, to radě ať dá gól. Je to o zábavě, tyhle teorie si dávej do velkýho fotbalu

    "Vše na Kollera"
    tam nejde o to dát gol a le udržet pak polovinu soupeře, většina nákopů skončí našim autem. A fakt ti to nebudu dávat po zemi jako poslednímu, když u vápna hned stojí soupeř, takový nervy zas nemám :D

    Ohledně hraní si na profesionály....přečti si ten článek ještě jednou :D

    OdpovědětVymazat
  2. o profesionalizaci tam nepadlo ani slovo, ale stejně sem čekal, že to tak někdo pochopí...:-)

    1) tý změny myšlení sem si jaksi nevšim, zrovna ty pořád tvrdíš, jak bys chtěl do pětky, tak nevim...:-) a taky nevim, co s tim má co dělat změna vedení...:-o
    2) a že se toho v tý hospodě vyřeší...:-(
    3) to nebylo o brankářích, ale o tom, že máme co druhej zápas černocha a to se mi prostě nelíbí...
    4) kdo se směje gólům ze standardek, je blb... a stačí si říct, že při rohu děláme tohle a tohle a při přímáku zas tamto...nic víc...
    6) jak sem psal, na nějaký přestřelky nemáme evidentně hráče a vždycky je prohrajem... obrana je podle mýho důležitá... nebo ty snad rád dostáváš góly?
    7) já s nasazením teda problém fakt nemám... a nevolám tu po nějaký brutalitě, to je zas absolutně nepochopenej text...
    8) na to si přišel jak? třeba proti Junioru tam ten jejich stoper sbíral nákopy jako zralý jablka a ani sme si neškrtli... to že získáme aut, je tak to nejvíc, co touhle hrou získat jde...

    ale dík aspoň ze reakci...:-)

    OdpovědětVymazat
  3. 1. Chci do pětky, ale ne za cenu, že to budem hrotit a nebude nás to bavit, raděj si v klidu zahraju pobavim se a budu rád, když z toho vyhrajem, ale někdy si to třeba víc užiju u zápasu kterej prohrajem než u kterýho vyhrajem
    3. nikdy nebyl dle mne potřeba, vždycky bychom na to stařili sami a jak řikám, nevim jestli je dobrý se o tom veřejně zmi%novat
    4. golům ze standartek se nesměje nikdo, ale týmům, co neuměj dát gola ze hry a musej čekat na standartku, tak jo. Já sem radši že dáváme goly ze hry teda.
    6. Je to asi trochu nymyšlený, ale kdybych bejval chytal u těch přestřelek já, tak bychom je vyhráli (ale je to pravda)
    7. Já nemyslel nasazení u tebe (ač 2 minuty odehrát neni nic moc) ale o tom, že nejčastěji nevíš kde stát a tim že pak hraješ jen 2 minutky se to nenaučíš, když to chceš hrát dobře
    8. získání autu na půlce soupeře se v hanspaulce dá taky brát jako ty tvoje standartky a většinou je z toho nákopu náš aut, a když je vzadu Lukáš s Matějem, tak to jedem na krátko skoro vždycky

    OdpovědětVymazat